Risicopreferentieonderzoek

Gecontroleerd op:

Hoe kijkt u aan tegen uw pensioen en risico?

Een groot aantal deelnemers ontvangt half januari een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek 'Toekomst pensioen en risicohouding' dat Philips Pensioenfonds uitvoert. Dit onderzoek heeft tot doel een beeld te krijgen van de risico’s die onze deelnemers acceptabel vinden bij de uitvoering van ons beleggingsbeleid. Door mee te doen kunt u invloed uitoefenen op de besluitvorming over het beleggingsbeleid in de toekomstige pensioenregeling! Het onderzoek maakt gebruik van een interactieve tool en deelname kost u nog geen 15 minuten. Doet u mee als u een uitnodiging ontvangt?

U kunt meedoen tot en met 4 februari (deze periode is verlengd)!

Op 24 en 25 januari ontvangt een groot aantal deelnemers van ons een nieuwe uitnodiging voor het onderzoek 'Toekomst pensioen & risicohouding'. Vorige week werkte de vragenlijst niet goed, omdat veel deelnemers tegelijk naar het onderzoek gingen. Dat is nu verbeterd én we nodigen nu steeds een kleinere groep deelnemers op hetzelfde tijdstip uit om deel te nemen. Zo zorgen we ervoor dat u het onderzoek goed kunt doorlopen. We hechten veel belang aan de resultaten, omdat we daarmee een beeld krijgen van de voorkeuren van onze deelnemers. Heeft u een uitnodiging ontvangen? Dan vragen we u dan ook om korte tijd vrij te maken om deze vragenlijst in te vullen.

Heeft u al een poging gedaan om het onderzoek in te vullen? Dan spijt het ons enorm dat dit door ons toedoen niet gelukt is. We hopen dat u desondanks bereid bent het onderzoek na onze nieuwe uitnodiging opnieuw in te vullen.  

Is het u al gelukt om de vragenlijst in te vullen? Dan hebben we uw input goed ontvangen en hoeft u nu niets te doen. Dank voor uw deelname!

Waarom is het belangrijk om mee te doen?

In 2026 gaat voor u een nieuwe pensioenregeling gelden. Door mee te doen aan het onderzoek kunt u invloed uitoefenen op hoe het beleggingsbeleid in uw toekomstige pensioenregeling eruit komt te zien! Met uw inbreng kunnen we de beleggingen laten aansluiten bij de kenmerken en voorkeuren van u en andere deelnemers in uw leeftijdscategorie.

Meer weten?

Bijlage Grootte
3 januari 2024

In ons magazine Generaties is het artikel 'Welke beleggingsmix past bij onze deelnemers?' gepubliceerd. Lees hier meer achtergronden over het risicobereidheidsonderzoek.

457.49 kB

Vragen en antwoorden

Over deelname aan het risicobereidheidsonderzoek

Als u het onderzoek probleemloos heeft kunnen doorlopen, hoeft u op dit moment niets te doen. Twijfelt u of u het onderzoek heeft ingestuurd? Klikt u dan op de link. U ziet dan een scherm waarin wordt gemeld dat u het onderzoek al heeft ingediend. Komt u in de vragenlijst na het klikken op de link? Dan heeft u het onderzoek nog niet voltooid en kunt u verdergaan waar u was gebleven of eventueel teruggaan naar het begin.

Direct na verzending van de uitnodiging was de interesse in het onderzoek groot. Dat is natuurlijk heel mooi. Keerzijde was dat het onderzoek overbelast raakte, waardoor vele deelnemers vastliepen. Dat mag uiteraard niet gebeuren! Inmiddels is het onderzoek door technische aanpassingen verbeterd. Maar voor de zekerheid hebben we de nieuwe uitnodigingen in delen verstuurd, om zo te zorgen dat u het onderzoek zonder technische problemen kunt invullen.

Wij wilden zekerheid hebben dat de technische problemen zich niet opnieuw zouden voordoen. Daarom hebben we een zorgvuldig traject gevolgd, waarbij uitgebreid is getest of de aanpassingen in de software van de onderzoekstool tot het gewenste resultaat hebben geleid. Dat hebben we gedaan door het uitvoeren van testen waarbij het systeem zwaar belast is en zo te kijken of het onderzoek ook dan nog probleemloos blijft werken. Pas toen we daar voldoende zekerheid over hadden, is opnieuw de uitnodiging uitgestuurd. Voor de zekerheid hebben we de nieuwe uitnodigingen in delen verstuurd, om zo te zorgen dat u het onderzoek zonder technische problemen kunt invullen.

Het onderzoek is vooraf uitgebreid getest voor wat betreft de teksten die getoond worden en of de juiste bedragen zijn opgenomen in de Pensioenmeter voor deelnemers met bepaalde kenmerken. Wat onvoldoende is getest, is hoe het onderzoek functioneert als er veel deelnemers tegelijk de vragenlijst invullen. Het onderzoek is al 50 keer eerder uitgevoerd voor andere pensioenfondsen, ook pensioenfondsen die groter zijn dan Philips Pensioenfonds. Daar zijn deze problemen niet opgetreden. Achteraf bleek de storing veroorzaakt in de software van de onderzoekstool. Dat is opgelost. Maar voor de zekerheid hebben we de nieuwe uitnodigingen in delen verstuurd, om zo te zorgen dat u het onderzoek zonder technische problemen kunt invullen.

Een groot aantal deelnemers heeft een uitnodiging ontvangen voor ons onderzoek. Dit betreft een steekproef van de totale deelnemerspopulatie. Het kan dus kloppen dat u geen uitnodiging heeft ontvangen. 

Wij zijn ons er zeer van bewust dat dit geen dagelijkse kost is voor onze deelnemers. Toch verplicht de wet pensioenfondsen om ook de voorkeuren van deelnemers te meten. Wij hebben gezocht naar een onderzoeksmethode die deelnemers laat kiezen uit pensioenscenario’s die tot op zekere hoogte aansluiten bij de eigen situatie. Deze methode is al vaker gebruikt bij andere pensioenfondsen en daar zijn goede ervaringen opgedaan. Om uiteindelijk het beleggingsbeleid vorm te geven, worden de uitkomsten van het onderzoek meegenomen, maar uiteraard ook andere aspecten, zoals de kenmerken van onze deelnemers. 

De leesbaarheid van onze communicatie is uiteraard belangrijk. Zeker voor onze groep gepensioneerden. Wij zijn dan ook blij met uw opmerking over de leesbaarheid. We willen u laten weten dat we uw signaal hebben ontvangen en gaan na of we hier verbetering in kunnen aanbrengen.

Als u wilt deelnemen aan het onderzoek, heeft u de mogelijkheid om via uw browser het scherm in te zoomen. Meestal kunt u dit instellen in het menu dat verschijnt als u klikt op de drie puntjes rechtsboven in uw scherm. Mogelijk is dit voor de korte termijn een oplossing die kan helpen. Als u ervoor kiest om niet deel te nemen, dan hebben we daar uiteraard begrip voor.

Het onderzoek werkt niet op Internet explorer, maar wel op iedere andere gangbare browser. Het onderzoek werkt het beste op een tablet, pc of laptop. Op een smartphone werkt het onderzoek ook, maar is voor één belangrijke vraag iets minder overzichtelijk.

Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen uw gegevens en de uitkomsten.

We willen graag weten hoeveel risico u wilt lopen met uw pensioen. Deze informatie gebruiken wij voor de inrichting van ons beleggingsbeleid. We deden dit onderzoek al vaker in de voorgaande jaren. Het is nu extra relevant om te weten of er verschillen zijn tussen leeftijdsgroepen. Want door de nieuwe wettelijke pensioenregels kunnen we de beleggingen straks meer laten aansluiten bij de kenmerken van deelnemers in bepaalde leeftijdsgroepen. U heeft straks een eigen ‘pensioenpot’ en deze kunnen we beleggen op een manier die bij uw leeftijdscategorie past. Door mee te doen aan het onderzoek kunt u invloed uitoefenen op de besluitvorming over het beleggingsbeleid in de toekomst.

Het korte antwoord daarop is: de nieuwe pensioenregels gaan gelden voor iedereen die in Nederland pensioen opbouwt of pensioen ontvangt. Het maakt dan niet uit of u vóór of ná de overgang met pensioen gaat. Hieronder lichten we dit toe.


‘Invaren’
De nieuwe regels gaan ervan uit dat alle pensioenen die nu zijn opgebouwd, dus ook van diegenen die al met pensioen zijn, onder de nieuwe regels gaan vallen. In pensioenjargon spreken we dan van ‘invaren’. Van de hoofdregel kan worden afgeweken, als dat voor bepaalde deelnemersgroepen tot een onevenredig nadeel zou leiden. Of er bij Philips Pensioenfonds sprake gaat zijn van invaren van de opgebouwde pensioenen, is nu nog niet duidelijk. 

Als er wordt gekozen voor invaren, nemen we maatregelen om ervoor te zorgen dat schommelingen in uw pensioen van jaar tot jaar zoveel mogelijk worden beperkt. Op onze website www.philipspensioenfonds.nl/nieuwepensioenregels hebben wij onlangs een uitlegvideo geplaatst waarin wordt ingegaan op de bewegingen in uw pensioen als de nieuwe pensioenregels gelden. U vindt daar ook veel vragen en antwoorden.

De uitkomsten geven een beeld van hoe de belanghebbenden van het Pensioenfonds kijken naar belangrijke thema’s die spelen. Ook voor beslissingen die het Fonds moet nemen in het beleggingsbeleid in de toekomstige pensioenregeling.

Het onderzoek is niet gepersonaliseerd, u ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van 45 jaar volledige opbouw van pensioen tot 68 jaar. En van een bepaalde salarisgroep. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief een volledige AOW.

Ja, u kunt tussentijds uit het onderzoek gaan. Als u dan later het onderzoek wilt afmaken kunt u gewoon weer op het linkje in de e-mail klikken. U gaat dan verder waar u gebleven bent. 

Ja, ook dan is het gewenst dat u opnieuw deelneemt aan ons onderzoek. Op basis van het onderzoek in 2021 hebben we onze eerste ideeën uitgewerkt voor het toekomstige beleggingsbeleid. Voordat we dat beleid definitief vormgeven, willen we graag actuele onderzoeksgegevens. Daarom vragen we u om opnieuw deel te nemen.